شنیدن صدای گریه نوزاد و لمس دستان کوچک او برای اولین بار، از لذتبخش ترین تجربیات هر مادری در زندگیاش میباشد. برای مادران فرآیند 9 ماهه بارداری به خودی خود سخت و چالش برانگیز است اما انتخاب روش زایمان راحت میتواند لحظه به دنیا آمدن نوزاد را شیرین و به یادماندنی کند. سزارین یکی از متدهای کم دردسر زایمان است که مانند هر جراحی دیگری میتواند با خطرات و همچنین مزایایی روبرو باشد، بنابراین لازم است که قبل از تصمیم گیری اطلاعات خود را درباره زایمان سزارین افزایش دهید. در این مقاله قصد داریم تا به طور کامل درباره اینکه زایمان سزارین چگونه است و مزایا و معایب آن صحبت کنیم پس با ما همراه باشید.
عمل سزارین چیست؟
سزارین (در فرانسوی: Césarienne) یک نوع جراحی و زایمان غیرطبیعی است که در آن نوزاد با ایجاد برش در دیواره رحم از شکم مادر خارج شده و به دنیا میآید. سزارین روش نسبتاً جدیدتری است که پروسه زایمان را راحتتر میکند و به همین دلیل مورد توجه مادران باردار قرار گرفته است.
اگر سوال شما این است که زایمان سزارین چگونه است؟ باید بگوییم که به طور کلی پس از انجام معاینات قبل از زایمان، مادر با بی حسی موضعی و در شرایط خاص با بیهوشی کامل آماده انجام سزارین میشود. سپس پزشک رحم را برش داده، نوزاد را خارج کرده و به دنیا میآورد. بعد از تولد نوزاد، رحم و شکم مادر با بخیه ترمیم میشود و عمل سزارین با موفقیت به پایان میرسد. امروزه سعی بر این است که تا حد امکان زایمان به صورت طبیعی انجام شود ولی در برخی شرایط ویژه و یا در صورت رضایت مادر، پزشک متخصص زایمان سزارین را پیشنهاد میکند.
فواید زایمان سزارین
به گفته بسیاری از پزشکان و مادران، سزارین روشی ساده و بدون درد برای زایمان است و مادر هنگام زایمان از استرس کمتر و شرایط روحی و روانی بهتری برخوردار است.
یکی دیگر از ویژگیهای سزارین این است که در اغلب اوقات میتوان زمان جراحی را از قبل تعیین و انتخاب کرد؛ شما با مشورت پزشک میتوانید در تاریخها و مناسبتهای خاص فرزند خود را به دنیا آورید (به جز در مواردی که به دلیل شرایط اورژانسی و جسمی فرد، پزشک مجبور به انجام زایمان فوری شود.)
از دیگر فواید زایمان سزارین میتوان به کاهش ریسک برای زنان بالای 35 سال، انجام زایمان برای مادران با مشکلاتی مثل فیبروم رحم بزرگ، جفت سر راهی، شکستگی لگن یا بزرگتر بودن نوزاد نسبت به لگن مادر اشاره کرد. همینطور در حاملگیهای چندقلویی برای سهولت بیشتر و سرعت خارج کردن نوزادان سزارین روش بهتری است.
عوارض زایمان سزارین
اغلب مادران سزارین رضایت بخشی را تجربه میکنند و احساس مقداری درد و ناراحتی، خارش و سوزش بعد از سزارین طبیعی است ولی به طور کلی سزارین مانند بقیه جراحیهای دیگر با عوارض احتمالی همراه است. البته انتخاب جراح و تیم جراحی حرفهای هم اهمیت زیادی در این زمینه دارد. از عوارض سزارین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خونریزی شدید و لخته شدن خون
- واکنش مادر به بیهوشی مانند تهوع، استفراغ و …
- خطر تخریب لوله فالوپ
- ضعف عضلات رحم
- آسیب به اندامهای داخلی مانند روده و مثانه
- بروز عفونت در محل برش رحم و شکم
- یبوست و نفخ معده
برای جلوگیری از عوارض سزارین توصیه میشود که حتما تحت نظر پزشک بوده و مراقبتهای بعد از زایمان را به طور جدی انجام دهید. در اکثر موارد میتوان از بروز این عوارض پیشگیری کرد پس جای نگرانی نیست. همچنین با رعایت برخی نکات میتوانید سزارین راحتتری داشته باشید.
زایمان طبیعی بهتر است یا سزارین؟
در بحث مقایسه سزارین و زایمان طبیعی این نکته شایان ذکر است که هدف نهایی در هر دو روش، اطمینان از حفظ سلامت مادر و نوزاد است. بنابراین پزشک بر اساس وضعیت جسمی شما و جنینتان، بهترین انتخاب را انجام میدهد. برای مثال در برخی موارد به دلیل وجود شرایط پزشکی خاص در مادر یا نوزاد، امکان زایمان به روش طبیعی وجود ندارد.
یا در مادران مبتلا به دیابت یا فشار خون بالا در بارداری و … زایمان بهتر است به روش سزارین انجام شود. در واقع هر کدام از این روشها، ممکن است برای گروهی از مادران مناسبتر باشد و در نهایت، پزشک متخصص شما بهترین تصمیم را برای به دنیا آوردن فرزندتان میگیرد.
زایمان سزارین با لیزر چگونه است؟
روش لیزر در سزارین برای درمان جای زخم و برش شکم مادر استفاده میشود. در صورتی که زخم شکم کاملا بهبود یافته باشد، استفاده از لیزر بر روی آن بیخطر است. دقت کنید ممکن است چند ماه طول بکشد تا اسکار (بافت پوستی جدید رشد کرده در محل زخم) در محل برش شکم شما کاملا بهبود یابد. جای زخم و برش در ابتدا قرمز یا صورتی به چشم میآید و به لمس حساس خواهد بود که با گذشت زمان، جای زخم محو میشود.
سزارین و جفت قدامی
سزارین شما به هیچ وجه تحت تاثیر جفت قدامی قرار نمیگیرد و پزشک متخصص شما از سونوگرافی برای تعیین موقعیت جفت و یافتن بهترین نقطه برای ایجاد برش استفاده میکند. پس برای این مورد جای استرس و نگرانی نیست.
جفت سر راهی و سزارین
سوالی که شاید ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که آیا جفت سر راهی باعث سقط جنین میشود؟ در صورت داشتن جفت سر راهی خصوصا اگر هفته 37 به بعد بارداری باشید و خونریزی شدیدی نیز داشته باشید، همچنین جفت سر راهی به طور کامل دهانه رحم را مسدود کرده باشد، تنها راه به دنیا آمدن کودک شما سزارین است.
بهترین زمان برای سزارین
در حالت نرمال و در صورتی که شرایط اورژانسی مثل در خطر بودن سلامت جنین پیش نیاید، بهترین زمان سزارین در هفته 39 بارداری مشخص میشود. اگر در حالت طبیعی زایمان سزارین قبل از هفته 39 بارداری انجام شود، خطر عوارض زایمان را افزایش میدهد و برای نوزاد هم پرخطر است.
با این حال که جنین بعد از 37 هفته به عنوان یک جنین کامل در نظر گرفته میشود، اما پزشک تا زمانی که شما به هفته 39 بارداری نرسیده باشید، سزارین را توصیه نمیکند.
کلام آخر
بارداری و زایمان در کنار شیرینیها و لذتهایی که دارد میتواند سخت و چالش برانگیز نیز باشد. برای جلوگیری از هرگونه احساس استرس و اضطراب در وهله اول پزشک متخصص خود را از میان بهترین پزشکان و جراحان زنان انتخاب کرده و روش زایمان خویش را با در نظر گرفتن تمام نکاتی که ذکر کردیم، تعیین کنید.
سعی کردیم در این بخش درباره اینکه عمل سزارین چگونه است صحبت کنیم و امیدواریم با خواندن این مقاله بتوانید با آرامش بیشتری روند زایمان خود را طی کنید و تجربه خوشایندی از تولد فرزندتان داشته باشید.
سوالات متداول در مورد زایمان سزارین
- پانسمان سزارین کی باز شود؟
طبق دستور پزشک و برای مراقبت از بخیه، اگر پانسمان ضد آب باشد پس از ترخیص میتوانید دوش بگیرید اما اگر پانسمان ضد آب ندارید 3 روز بعد میتوانید پانسمان را برداشته و به حمام بروید. محل زخم را به کمک آب و صابون ملایم به آرامی بشویید و با حوله تمیز خشک کنید. از باز و بسته کردن زیاد پانسمان خودداری کنید.
- بهترین زمان سزارین برای مادران دیابتی چه موقع است؟
پزشکان زایمان برای مادران دیابتی را بین هفتههای 38 تا 39 بارداری توصیه میکنند.
- سزارین چقدر طول میکشد؟
تمام پروسه زایمان سزارین حدود 40 دقیقه تا 1 ساعت زمان میبرد.
- مدت زمان جوش خوردن بخیه جذبی چقدر است؟
از آنجایی که سزارین نوعی عمل جراحی است پس شما برای بهبودی بدن و بخیههایتان به زمان نیاز خواهید داشت زیرا خطر ابتلا به عفونت در چند هفته اول بیشتر است. معمولا بخیههای جذبی بین 3 تا 4 هفته در بدن جذب میشوند.
- تعداد بخیه در عمل سزارین چقدر است؟
پس از تولد نوزاد، برش شکم و رحم با بخیههای نخی یا جذبی بسته میشود. نسبت به مقدار برشی که پزشک روی شکم و رحم مادر ایجاد میکند یعنی چیزی حدود 8 سانتی متر، شکم مادر بخیه میشود.
- بعد از سزارین تا چندوقت خونریزی داریم؟
بعد از انجام سزارین، خونریزی از واژن شروع شده و در این مدت رحم پاکسازی میشود و همین امر نیز موجب خونریزی بیشتر میشود. این خونریزی 4 تا 6 هفته طول میکشد.
- سزارین با لیزر بهتر است یا بخیه؟
در روش زایمان سزارین برش فقط با تیغ جراحی انجام شده و از لیزر استفاده نمیشود. منظور از سزارین لیزری احتمالا استفاده از نخهای جذبی و بی رنگ در سزارین است.
- بیمه های طرف قرارداد دکتر مژده نامداری
دکتر مژده نامداری طرف قرارداد با بیمه بانک صادرات، سپه، تجارت و کشاورزی هستند.
- زایمان جفت سر راهی بصورت طبیعی است یا سزارین؟
در سه ماهه سوم بارداری با وجود خونریزی و حتی بدون خونریزی نیز توصیه می شود که زایمان سزارین انجام شود.
0 دیدگاه