آیا جفت سر راهی باعث سقط جنین می شود؟
شاید تا به حال، برای شما هم سوالاتی در مورد جفت سر راهی به وجود آمده باشد، اما به دلیل عدم آگاهی و اطلاعات کافی، پاسخ مناسبی برای آن ها پیدا نکرده باشید؛ سوالاتی مثل: جفت سر راهی چیست؟ آیا جفت سر راهی، سقط جنین را به دنبال دارد؟ پایین بودن جفت جنین خطرناک است؟ در صورت پایین بودن جفت، چه اتفاقی می افتد؟ و سوالات بسیار دیگری، که ممکن است ذهن هر یک از ما را، درگیر کند. اگر به دنبال پاسخ سوالات خود هستید، پیشنهاد می کنیم ادامه مطالب را دنبال کنید. مطالب، زیر نظر دکتر مژده نامداری، جراح و متخصص زنان، زایمان و نازایی در تهران، تهیه و تدوین شده اند.
جفت سر راهی چیست؟
به جفتی که در نزدیکی حفره ی داخلی رحم یا همان سگمان تحتانی رحم، قرار می گیرد، جفت سر راهی می گویند. جفت سر راهی، بر اساس درجه و میزانی که حفره ی داخلی سرویکس را می پوشاند، به چهار دسته تقسیم می شود:
- کامل: جفت، حفره ی داخلی سرویکس را به طور کامل پوشش می دهد.
- نسبی: فقط قسمتی از حفره ی داخلی سرویکس توسط جفت پوشانده می شود.
- حاشیه ای: لبه ی جفت تا کناره ی حفره ی داخلی سرویکس گسترده شده است.
- Low lying: جفت در نزدیکی حفره ی داخلی رحم قرار می گیرد ولی به خود حفره داخلی نرسیده است.
از اصلاح ،Low lying زمانی استفاده می شود که ارتباط میان جفت سر راهی با حفره سرویکس، قابل شناسایی و تشخیص دقیق نباشد و یا زمانی که در سه ماه دوم بارداری، وجود جفت سر راهی، به طور کامل تشخیص داده شده است.
جفت سر راهی
چنانچه عروق جنینی حفاظت نشوند و به تبع آن، از حفره ی سرویکس عبور کند و مقابل عضو نمایش جنین قرار بگیرد، رگ سر راهی رخ داده است. عروق جنینی، تنها توسط آمنیون ها احاطه می شوند؛ اما با ژله وارتون پوشیده نمی شود. رگ سر راهی، به صورت غشایی با بند ناف اتصال دارد. رگ سر راهی زمانی مد نظر قرار می گیرد که تشخیص عضو نمایش جنین سخت باشد؛ متخصص زنان و زایمان، قادر به لمس نبض بند ناف می باشد، که البته لازم به ذکر است، این مورد همیشه امکان پذیر نیست. عروق خونی بند ناف، بسیار حساس هستند و ممکن است هر زمانی، دچار پارگی شوند و اغلب، همراه با پارگی پرده ها، عروق خونی نیز، پاره می شوند.
اگر در ضربان قلب جنین، تغییرات ناگهانی به وجود بیاید، به طوری که عوامل خطرناک شناسایی نشده باشند، هشداری جدی تلقی می شود و احتمال وجود رگ سر راهی را افزایش می دهد.
علائم جفت سر راهی:
رگ سر راهی بسیار به ندرت اتفاق می افتد، اما چون باعث خون ریزی زیادی از جنین می شود، مورتالیته و موربیدیته را به همراه دارد. تشخیص جفت سر راهی، با سونوگرافی و یا لمس نبض بند ناف، امکان پذیر است. رگ سر راهی، بیشتر در باروری های آزمایشگاهی یا باروری به روش IFV دیده می شود. بهترین راه حل در این مواقع، تشخیص به موقع و زایمان در هفته ی 35 بارداری یا حتی زودتر، به صورت سزارین می باشد. تنها در 5 درصد از تولد ها، امکان بروز جفت سر راهی وجود دارد. عواملی نظیر: داشتن سابقه ی قبلی، سزارین و اسکار اندومتر، بارداری چند قلو، بارداری با فضای کم و محدود، بالا بودن سن مادر، مصرف دخانیات و … در به وجود آمدن آن، تاثیرگذار است.
جهت دریافت مشاوره و یا اخذنوبت از مطب دکتر مژده نامداری، متخصص زنان در تهران از طریق شمارههای زیر پاسخگوی شما عزیزان هستیم.
0 دیدگاه