فیبروم رحم در دوران بارداری
حتماً تا به حال شنیده اید که فیبروم های رحمی رشد خوش خیم (غیر سرطانی) دارند و در بیشتر موارد نیازی به درمان قطعی فیبروم نخواهند داشت. اما بسیاری از افراد غالباً از خطرات فیبروم رحم در دوران بارداری نگران هستند، که می توان گفت نگرانی شان بی مورد نیست و وجود فیبروم در دوران بارداری ممکن است خطراتی در پی داشته باشد. در همین راستا نوشته ای تهیه کرده ایم برای پاسخ به برخی پرسش های احتمالی در مورد فیبروم ها. همراه ما باشید؛
فیبروم رحم چیست؟
بیایید در ابتدا برای درک بهتر موضوع توضیح دهیم که فیبروم رحم چیست؟ فیبروم رحم رشد غیرطبیعی سلول های ماهیچه ای و بافت های فیبری است که توده ای را درون رحم تشکیل می دهند و معمولاً سرطانی نمی شوند. بینش های جدید درباره عواملی که باعث ایجاد فیبروم ها می شود، وجود جهش در سلول دیواره رحم را نشان می دهد که منجر به رشد بی رویه شده و این جهش عامل بیش از 70٪ فیبروم ها است. عواملی که خطر ابتلا به فیبروم ها را افزایش می دهد عبارتند از:
- افزایش سن
- سابقه خانوادگی فیبروم های رحمی
- فشار خون بالا
- مصرف مواد افزودنی غذایی
بیشتر زنان حتی متوجه وجود آن ها نیستند. در هنگام بارداری، فیبروم های رحمی ممکن است برخی از علائم را نشان دهند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
انواع فیبروم رحم
فیبروم های رحمی در داخل یا خارج از دیواره رحم یا حتی در درون خود دیواره رحم رشد می کنند و بر اساس محل رشد دسته بندی می شوند. البته ممکن است بیشتر از یک نوع از آن ها به صورت همزمان در رحم وجود داشته باشند.
سه نوع فیبروم وجود دارد:
- اینترامورال (Intaramural): در داخل دیواره رحم رشد می کنند و از شایع ترین نوع فیبروم ها هستند.
- ساب سروزال (Subserosal): روی دیواره بیرونی رحم رشد می کنند و با بزرگتر شدنشان به اعضای اطراف رحم فشار وارد می کنند.
- ساب موکوزال (Submucosal): در زیر مخاط آندومتر رشد می کنند.
علائم فیبروم های رحمی
همانطور که بیان شد بسیاری از خانم ها متوجه وجود فیبروم ها نیستند و حتی تا انجام سونوگرافی پی به وجود آن ها نمی برند. درواقع بیشتر میوم ها بدون علامت هستند و علائم جسمی ندارند.
برای کسانی که این بیماری را دارند، ممکن است علائم فیبروم رحمی شامل موارد زیر باشد:
- چرخه قاعدگی غیر طبیعی و سنگین یا طولانی
- لخته شدن خون در دوران قاعدگی
- خونریزی بین دوره ها و دوره های نامنظم
- درد با نفوذ عمیق هنگام مقاربت
- تحریک پذیری مثانه یا ادرار مکرر بیش از حد
- عفونت های مکرر دستگاه ادراری
- یبوست
- حرکات دردناک روده
- فشار یا درد لگن
- درد پایین کمر
- درد پا
- احساس فشار یا سنگینی در شکم یا روده بزرگ
آیا فیبروم ها روی باروری تأثیر می گذارند؟
باید عنوان کنیم که فیبروم ها می توانند بر توانایی در بارداری تأثیر بگذارند. اندازه و محل فیبروئیدها از جمله سایر عوامل تعیین کننده این امر است که آیا روی باروری تأثیر می گذارند یا خیر.
فیبروم رحمی ممکن است از چندین طریق بر باروری تأثیر بگذارد زیرا آن ها باعث بروز موارد ذیل خواهند شد؛
- ناهموار کردن دهانه رحم و خود رحم، تأثیر منفی بر حرکت و تعداد اسپرم ها یا کاشت جنین دارد
- لوله های فالوپ را مسدود می کند
- تأثیر بر ضخامت لایه داخلی حفره رحم
- تحت تأثیر قرار گرفتن جریان خون به حفره رحم
آیا خانم های دارای فیبروم رحم، می توانند باردار شوند؟
بله، بیشتر خانم های مبتلا به فیبروم رحم همچنان می توانند به طور طبیعی باردار شوند.
اغلب بانوانی که دارای فیبروم رحم هستند، نابارور نخواهند بود. با این حال، بهتر است با بهترین متخصص زنان مشورت کنید تا مشخص شود که آیا فیبروم شما توانایی باردار شدن شما را مختل می کند یا خیر. با از بین بردن فیبروم های بزرگ یا مشکل ساز، می توانید هرگونه فیبروم رحمی و خطرات بارداری را کاهش دهید.
جهت تماس و برقرای ارتباط می توانید با شماره 22884654-021 تماس حاصل فرمایید.
صفحه اینستاگرام دکتر مژده نامداری
عوارض فیبروم ها در دوران بارداری
بزرگترین نگرانی در دوران بارداری این است که آیا فیبروم احتمال زایمان زودرس یا سقط جنین را افزایش می دهد؟ اگرچه بیشتر زنان مبتلا به فیبروم در دوران بارداری عوارضی را تجربه نمی کنند، اما تا یک سوم از زنان باردار دچار درد شکمی می شوند که همراه با خونریزی سبک واژن است. بیشتر پزشکان این روش را با توصیه استراحت یا سایر اقدامات برای مدیریت علائم درمان می کنند.
همچنین، فیبروم ها می توانند موقعیت کودک را در رحم تغییر دهند. این امر می تواند خطر سقط جنین، زایمان زودرس و زایمان سزارین را افزایش دهد. نحوه مدیریت فیبروم بستگی به وضعیت منحصر به فرد شما و توصیه های پزشک شما دارد.
بسته به شدت فیبروم در دوران بارداری، ممکن است خطرات دیگری نیز داشته باشد، اما بیشتر مطالعات نشان می دهد که این موارد نادر است. فیبروئیدها به طور کلی ممکن است باعث موارد ذیل گردند؛
- مشکلات رشد جنین
- ناهنجاری های جنین
- مشکلات جفت
- خونریزی شدید بعد از زایمان
اغلب مادرانی که دارای فیبروم هستند تحت زایمان سزارین قرار خواهند گرفت.
در پایان اینکه
فیبروم رحم رایج است و از جهات مختلفی می تواند روی باروری تأثیر بگذارد. اگر در حال تجربه یک چرخه قاعدگی نامنظم، خونریزی بیش از حد یا سایر علائم فیبروم رحمی هستید، حتماً به بهترین متخصص زنان در تهران مراجعه نمائید.
پزشک متخصص اندازه و محل فیبروم شما را بررسی خواهد کرد تا از یک باروری و یا زایمان سالم اطمینان حاصل کند. آن ها به راحتی می توانند با یک معاینه ساده واژینال یا سونوگرافی ترانس واژینال، فیبروم ها را تشخیص دهند.
با سلام من چهار ماه باردارم با سنوگرافی ان تی متوجه فیبروم رحمی شدم با 12سانت میخواستم بپرسم باید چیکار کنم
سلام وقتتون بخیر. سایز فیبروم شما بزرگ است و درمان بستگی به علائم شما دارد. اگر درد و ناراحتی و مشکلاتی در حین بارداری داشته باشید معمولا در سه ماهه دوم و طبق نظر پزشک جراحی میشوید. در کل درمان شما بستگی به این دارد که محل فیبروم کجا قرار گرفته است و اگر هم مشکلی ایجاد نکند بعد از زایمان در مورد فیبروم تصمیم گیری میشود.